Chcesz kupić staropolski żurek? Skieruj się na tę stronę.
Ostatnio coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje chęć natychmiastowego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw uprzednio podawanych przeważnie jako to drugie danie. Lecz na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Barszcz biały to nie żurek – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi w zakwasie
Jeżeli zapyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób wręcz nie rozróżnia, iż to dwa odmienne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przyrządza się na zakwasie z mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, aczkolwiek powinno się stanowczo zaakcentować, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla indywidualne smaki i kunszt kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur przygotowywany z reguły z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żur? Przygotować na własną rękę, a może kupić?
Zrobienie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest proste, jakkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W książkach kucharskich znajduje się dziesiątki przepisów na zakwas, które warto przetestować. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, jeżeli chrapka np. na żur zaatakuje was znienacka, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym przygotujemy wyśmienity barszcz biały i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]