Zobacz, gdzie zamówić sok z kiszonej kapusty.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów powróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, przedtem mniej znane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje niezastąpione dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo związków wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego trzeba go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Działają one też osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]