Chcesz kupić barszcz czerwony z buraków? Kliknij tutaj.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do innych potraw.
Barszcz czerwony to potrawa uniwersalna
Wydaje się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaśny, a zarazem lekko słodkawy aromat sprawia, iż perfekcyjnie stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – jedni wrzucają weń pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami, inni preferują w nim kiełbasę, ziemniaki i jajo. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, lecz także pyszna przekąska lub ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy idealnie podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem czy chrupiącego krokiecika z pieczarkami.
Należy zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także wiele żelaza, przez co rekomenduje się je anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem zazwyczaj zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak
Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz używa swoich ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę zupę. Jedni uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, pozostali dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby podkreślić naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym zawiera więcej istotnych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przyrządzać osobiście, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak raptem najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]