Jeśli chcesz zamówić kapustę kwaszoną, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.
Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest znaczącą częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu dań i przeciętny Polak bardzo często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie żywności. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A wypada zaakcentować, iż kiszona kapusta ma dużo substancji nieodzownych dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B5, B9). Dodatkowo, kapusta kiszona to źródło m.in. wapnia, błonnika pokarmowego czy magnezu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, z tej przyczyny poleca się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.
Jak wykorzystuje kapustę kwaszoną w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako kluczowy składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo najczęściej je się ją jako surówkę z cebulą oraz marchewką, która współgra z potrawami z kartofli oraz ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z borowikami oraz mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do pierogów, łazanek czy pasztecików. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.
Właściwie każda rodzina posiada swój przepis na kwaszoną kapustę, jednak dzisiaj okazjonalnie zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w niewielkich i dużych woreczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]