Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Tutaj znajdziesz sól kłodawską niejodowaną

Sól to związek chemiczny konieczny do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo potrzebnych minerałów i pierwiastków, m.in. cynk, wapń czy selen, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest dostępna zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło żelaza, potasu i wapnia

Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem cynku, magnezu czy wapnia, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]