Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie ulega korozji i nie traci swoich parametrów nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do magazynowania sporych ilości ukończonych już preparatów, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wyżej właściwości powodują, iż zbiorniki nierdzewne są też doskonałym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej w branży spożywczej

Zbiorniki nierdzewne są często wykorzystywane w rozlicznych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się zainteresowaniem sektora spożywczego przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju pojemnikach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.